Zlepšujeme imunitu saunováním

30. 6. 2018
Zlepšujeme imunitu saunováním

Lázně a sauny si lidé užívali již ve starověku. Staří Egypťané byli již tisíce let před naším letopočtem známí svými lázněmi přístupnými pro každého. Postupně se lázně a s nimi také saunování, které bylo součástí léčebných procedur, začalo šířit do Evropy, nejprve do Řecka, potom do Říma a postupně i dále. Saunování se stalo velmi oblíbeným záhy téměř všude. Nabízí totiž značné zlepšení imunitního systému a celkové funkčnosti organismu.

 

V sauně se tělo dokonale prohřívá, dochází k posílení látkové výměny a napomáhá vývoji obranných mechanismů. Lázeň uklidňuje nervový systém, obnovuje čilost a zvyšuje i mentální činnost. Saunování má vliv především na kůži, kardiovaskulární systém, na neurovegetativní systém, který je odpovědný za chuť k jídlu a kvalitu spánku, na pohybový aparát, ale zejména na dýchací cesty a psychiku. V sauně se uvolňuje napětí, zmírňují se pocity úzkosti a stresu. Opustí vás zde agresivita, dochází k rychlejšímu odstranění hlenů, vytváří se větší množství obranných látek (imunoglobinu A) a uvolňuje se hladké svalstvo.

 

Jak vidíte, teplo tedy léčí, je dobré navštěvovat saunu pravidelně jako prevenci vůči nejrůznějším onemocněním. Finská sauna funguje tak, že teplo vytváří kamna na dřevo. Díky tomu ji těžko budete moci využívat v bytě. Dům poskytuje větší možnosti, pokud je však finská sauna pro vás příliš nákladná, pořiďte si infrasaunu.

 

Jak tedy infrasauny poznáte? Na první pohled vypadají jako klasické sauny, liší se však zdrojem tepla. V infrasauně nenajdete žádná kamna, vytápění je realizováno prostřednictvím infrapanelů, díky tomu si můžete nechat vybudovat infrasaunu klidně v bytě. Infrasauna poskytuje odlišný typ tepla než klasická sauna. Ve finské sauně ohřívají vzduch v kabině kamna, u infrasauny je hlavní rozdíl v tom, že teplo produkují infrazářiče, jejichž teplo proniká do povrchových tkání. Pořiďte si i vy domů infrasaunu pro jednoho nebo pro dva a nechte si příjemnou cestou zlepšit imunitu.

Nejnovější články