Víte co potřebujete pro ideální bydlení

30. 6. 2018
Víte co potřebujete pro ideální bydlení

Pokud jste již někdy přemýšleli o vlastním bydlení, jistě vás napadla spousta věcí, které byste chtěli ve svém domě mít. Podobně tomu bylo i u mě. Plánoval jsem stavbu vlastního domu a neustále kreslil různé půdorysy a přemýšlel, jak by měl dům vypadat. Když jsem se po poměrně dlouhé době dostal k tomu, že zadám vytvoření projektu projektantovi, byl jsem velmi překvapen připomínkami projektanta k mým návrhům.

 

Jako první mě projektant upozornil na samotné rozložení a velikosti místností, které mě vůbec nenapadly. Dále vám popíšu několik základních aspektů, na které byste při návrhu svého ideálního bydlení měli myslet.

 

Nejdříve byste si měli napsat, jaké místnosti v domě potřebujete. Pokud si myslíte, že to je jednoduché a není na co zapomenout, tak vás vyvedu z omylu. Samozřejmě nezapomenete kuchyň či koupelnu, ale často se stává, že zapomenete počítat např. s technickou místností, komorou pro odkládání věcí (harampádí) nebo například neuvažujete, že byste měli mít spíž. Pravdou ale je, že tyto i když třeba drobné místnosti jsou pro dům velice důležité.

 

Mnohokrát se mi také stalo, že jsem navrhl nějakou místnost s tím, že prostor je sice dost namačkaný, ale vše, co potřebuji, se do něj vejde. Tak takto prosím nikdo neuvažujte! Stačí, abyste v návrhu zapomněli připočítat tloušťku topení nebo nějaké jiné potřebné věci a problém je na světě. Vždy je lepší mít v místnosti nějakou tu rezervu.

 

 

Další věcí, na kterou bych chtěl upozornit, je, že dům by bylo dobré rozvrhnout tak, aby vznikly dvě části – jedna „veřejná“ běžně přístupná návštěvám a druhá „soukromá“ např. ložnice. 

Nejnovější články