Je dřevostavba ta správná volba?

30. 6. 2018
Je dřevostavba ta správná volba?

Pokud si chcete postavit vlastní dům, tak jste jistě již přemýšleli, zda to bude klasický zděný dům nebo energeticky úspornější stavba např. dřevostavba. Každá z možností má své výhody. První, co byste si měli rozmyslet, je, zda si necháte postavit dům na klíč nebo se pustíte do stavby svépomocí. V případě stavby svépomocí byste byli u dřevostavby značně omezeni. Zděný dům je možné stavět postupně i několik let, kdežto dřevostavbu musíte minimálně zastřešit co nejrychleji, aby se vám do ní nedostala voda. To znamená, že minimálně hrubou stavbu budete muset svěřit stavební firmě.

 

Dřevostavba má však několik výhod. Tou první je rychlost, s jakou může být postavena. Dřevostavbu můžete mít hotovou během několika týdnů po zhotovení základové desky a to hlavně proto, že ji dopředu stavební firma připraví a na místě stavby jen smontuje jednotlivé části dohromady. Další výhodou je vysoká energetická úspornost. To, že při vytápění dřevostavby výrazně ušetříte, vyplývá již ze samotné konstrukce zdí dřevostavby. Stěna dřevostavby je totiž vyplněna silnou tepelnou izolací a navíc se standardně přidává venkovní zateplovací izolace. Dřevo také poměrně dobře izoluje teplo, což samozřejmě znamená, že dřevostavbu bude vždy možné vytopit snáz než jakoukoli zděnou stavbu.

 

Jako každý typ stavby má i dřevostavba své nevýhody. Dřevo neustále "pracuje", což může způsobit mnoho problémů. Dřevo je také náchylné na navlhnutí, musíte tedy v případě navlhnutí části dřevostavby dřevo opravdu pořádně vysušit. I když vám budou firmy stavějící dřevostavby tvrdit, že díky kvalitě dřeva a konstrukce nehrozí poškození stavby vlhkostí, toto nebezpečí tu pořád je. Pro dlouhou životnost dřevostavby je tedy nutné se dobře starat o stav domu, hlavně pokud dojde k havárii vody.

 

U dřevostavby se samozřejmě může vyskytnout i řada dalších problémů stejně jako u zděných staveb. Odpůrci dřevostaveb nejčastěji zmiňují např. hlučnost v důsledku "pracování" dřeva. Většina těchto problémů je způsobena spíše nekvalitní prací řemeslníků, než tím, z čeho je stavba postavena. Ať už jste se tedy rozhodli pro zděnou stavbu nebo dřevostavbu, dbejte hlavně na kvalitu práce a ne jen na cenu, mnohdy se vám to více vyplatí.

Nejnovější články