Omítka s dlouhou životností

30. 6. 2018
Omítka s dlouhou životností

Stavíte-li dům, chcete, aby byla jeho životnost co možná nejdelší, což zahrnuje samozřejmě i dílčí části. Jednou z nich je také omítka, která je namáhaná venkovními vlivy, takže je třeba vybírat takovou, která za několik málo měsíců neoprýská. Vedle dlouhé životnosti se od omítky vyžaduje také vysoká dekorativní úroveň. Chcete-li skutečnou kvalitu, vyberte si minerální šlechtěnou omítku brizolit. Nikdy jste o ní neslyšeli? Garantuji vám, že jste jich ale spoustu viděli, možná ji znáte pod pojmem škrábaná omítka. Už jste doma? Tak vidíte, brizolit je tedy tvrdá cementová omítka, která je pojmenovaná podle místa vzniku – Horní Bříza blízko Plzně.
 

Brizolit, nebo jak se také nazývá břízolit či březolit, se používá především jako venkovní fasádní omítka a poznáte jej bezpečně podle podle obsahu slídy. Tento typ fasády nadchne určitě každého, kdo si potrpí na dlouhou životnost. Brizolitové fasády se začaly používat už ve třicátých letech minulého století a na mnoha domech ji můžete najít v původním stavu, ona totiž opravy nepotřebuje díky své odolnosti s ní nehne mráz, déšť ani jiná forma vlhkosti a nepoškodí ji ani sluneční svit. Tam, kde ji vyměnili za jinou, tak učinili z důvodu zateplování či jiných nutných oprav. Díky tomu si získala také název generační omítka.
 

 

Pokud si budete chtít brizolit pořídit i na váš dům, budete mít možnost výběru z mnoha různých provedení, březolitová fasáda se prodává jako sypká pytlovaná směs, přičemž samozřejmě konkrétní složení se mění podle výrobce, podstata však zůstává, v každém případě obsahuje písek, slídu, vápenný hydrát, cement a samozřejmě barvu. V současné době je dostupných 250 různých odstínů. Břízolit je výhodný i z hlediska aplikace, nanáší se na dům stříkáním a druhý den se potom škrábe. Postup je velmi rychlý a nevyjde vás nijak draho. Ať už máte novostavbu nebo starší domek po rekonstrukci, vsaďte na odolnou omítku brizolit a nebudete litovat.

Nejnovější články