Zdravé spaní bez bolení zad

30. 6. 2018
Zdravé spaní bez bolení zad

Bolí vás záda hned po ránu, jakmile vstanete z postele? Problém může být ve vaší posteli. Máte-li nevhodnou tvrdost roštu nebo příliš měkkou či proleženou matraci, může to způsobovat, že se ráno budíte a cítíte se jako přetržený králík. Tomu se dá zabránit jednoduše tak, že si pořídíte novou postel. Záměrně píšu postel, protože pokud je špatný rošt, bude třeba vyměnit nejen matraci, ale také právě postelový rošt.
 

Vybíráme postel
 

Správný výběr matrace a postele jako celku je velmi důležitý, říká se totiž, že člověk prospí třetinu života. Je tedy třeba, aby postel byla skutečně kvalitní a vyhovovala přesně požadavkům právě vašeho těla. Rozhodnete-li se pro změnu, vezměte to od podlahy a vyberte si celou novou postel. Rámy postele se vyrábí nejčastěji z masivního dřeva nebo kovu. Můžete vybírat manželské postele nebo jednolůžko. Jakmile budete mít rám podle vašeho vkusu, můžete pokračovat na rošt.

 

Jaký rošt?

 

Postelový rošt podporuje ortopedické vlastnosti matrace. Pokud je podklad matrace nevhodně zvolený, může zkrátit životnost matrace, ale co je podstatnější, nemusí tělu poskytovat optimální oporu. Rošty se obecně dělí na pevné, polohovací a motorové. Jedním z typů pevného roštu je lamelový, který se skládá z pružných dřevěných lamel zasazených do rámu pod mírným úhlem. Že jde o skutečně kvalitní rošt, poznáte tak, že je složen z minimálně 28 lamel s mezerami ne širšími než 4 cm. Lamely mají tu výhodu, že se v rámu roštu mírně pohybují a právě tento pohyb vyrovnává rozložení váhy. Dalším typem je polohovací rošt, který je rovněž složen z lamel, rozdíl je pouze v tom, že je vybaven polohovacím mechanismem. Automatizovanou variantou jsou motorové rošty, které lze tvarovat pohodlně pouze stisknutím tlačítka.

 

Na řadě je matrace

 

Máme tedy vybraný rám a postelový rošt, nyní nám zbývá ještě matrace. Matraci je třeba vybírat skutečně pečlivě, na trhu dnes existuje nepřeberné množství nejrůznějších typů, ne všechny však vyhovují každému. Každá druhá matrace je při prodeji označována superlativy a také přívlastky jako "zdravá" a "ortopedická". Pro každého je však vhodný jiný typ. Ortopedické matrace zaručují stabilní oporu kosterního systému a většinou jsou testovány na správné rozložení váhy těla. Označení "zdravotní" si vyslouží matrace, která disponuje certifikátem, ať už se jedná o hypoalergenní, hygienické nebo matrace pro osoby dlouhodobě upoutané na lůžko.

 

Důležité jsou také vhodné rozměry matrace. Na délku by měla vaše tělo přesahovat alespoň o dvacet centimetrů, šířka je daná standardním rozměrem jednolůžka nebo manželské postele. Důležitá je výška matrace, která by měla být alespoň patnáct centimetrů. U tenčích variant hrozí, že se brzy proleží.

 

Co se týká materiálu, setkáte se na trhu hned s několika variantami, nejčastěji se prodávají pružinové, latexové, polyuretanové a také z viscoelastické polyuretanové, tzv. líné pěny. Jaký materiál tedy vybrat? Pružiny jsou dnes mnohem kvalitněji řešené než dříve, nemusíte se bát, že by vylezly ven a píchaly vás do zad. Pružiny tvoří velmi prodyšný podklad a neproleží se. Latexové matrace jsou hypoalergenní a navíc ortopedické, proto se používají poměrně často. Nevýhodou může být u některých výrobců vyšší cena. Velmi zajímavé jsou matrace z líné pěny, která mění svoji tvrdost v závislosti na teplotě a tlaku těla uživatele. Jakmile si lehnete, pěna změkne a vytvaruje se podle křivek vašeho těla, to zajišťuje rovnoměrné rozložení hmotnosti a pohodlné ležení.

Celá matrace však nemusí být tvořena stejným materiálem, říkáme o ní potom, že má zóny, ve kterých se materiály liší tvrdostí a výztuhou. Obecně platí, že čím více zón, tím vyšší kvalita. Jak vidíte, nabídka na trhu je skutečně bohatá, přijďte si i vy vybrat tu pravou do značkové prodejny VEGAS, kde si matrace vyzkoušíte a odborní prodavači vám poradí, která by pro vás byla nejoptimálnější.  

Nejnovější články