Vybíráme svítidla

30. 6. 2018
Vybíráme svítidla

Svítidla obvykle vybíráme podle našeho vkusu a podle místnosti, kterou chcete osvětlit. Jiný typ osvětlení se totiž hodí do obývacího pokoje, jiný je výhodné použít v kuchyni. Začneme tedy v srdci samotné domácnosti – v kuchyni. Kuchyň je místnost, kde celý den potřebujeme dobře vidět na práci. Základem osvětlení je tedy lustr. Do kuchyně je výhodné použít stropní svítidlo jako lustr, závěsný lustr se do kuchyně příliš nehodí, navíc překáží a dělá stín. Ovšem pouze z lustru by množství světla v kuchyni zdaleka nestačilo, proto se používají bodová svítidla pod linkou, mohou to být moderní LED pásky, zářivky či skutečně zabudované bodovky, to už záleží na vašem výběru.

 

V obýváku se bez světla neobejdete

 

Z kuchyně budeme pokračovat do jídelny, zde je nejvýhodnější použít závěsný lustr nad stolem. Pokud není jídelna příliš velká, postačí pouze jedno svítidlo. Vedle jídelny obvykle následuje obývací pokoj. Zde je nutno počítat s velikostí místnosti, obvykle jeden centrální lustr nestačí, tento problém lze vyřešit tak, že si pořídíte jeden hlavní a jeden doplňkový lustr nebo můžete zvolit celou řadu dalších doplňkových svítidel. Vhodné jsou stojací lampy, stolní lampičky, náladové osvětlení LED pásky, světla do vitrín nebo na obrazy a další a další typy svítidel.

 

I chodba si žádá osvětlení

 

Chodby nejlépe rozzáří sádrová světla do zdi, která jsou velmi nenápadná a vypadají vskutku elegantně, dostatek světla můžete rovněž vyřešit instalací bodovek do podhledu stropu. Koupelna vyžaduje speciální svítidla s vyšším IP krytím kvůli zvýšené vlhkosti. Důležité je centrální svítidlo a potom doplňkové osvětlení k umyvadlu nebo případně do sprchového koutu.

 

 

Do pokojů se potom hodí nejlépe stropní svítidla doplněná stolními lampičkami nebo stojacími lampami. Důležitý je design osvětlení, který by neměl být příliš extravagantní, ale měl by zaujmout a podtrhnout styl celého interiéru.

Nejnovější články