Jak na podlahu

30. 6. 2018
Jak na podlahu

Podlaha je důležitá v každém interiéru s ohledem na vzhled i užitné vlastnosti. Pokud i vy dokončujete stavbu nebo rekonstrukci domu, zaměříte brzy svou pozornost směrem k podlaze a budete od ní vyžadovat maximální funkčnost a bezchybný vzhled.

 

Jak vybrat správnou podlahovou krytinu

 

Nejdůležitější je vybrat nejprve materiál podlahy, na trhu je k dostání široké množství různých typů od dřevěných, přes laminátové až po vinylové či korkové. Jaká se bude hodit právě vám? To je mnohdy otázka za milion, protože výběr je tak široký, že se v sortimentu běžný spotřebitel může snadno ztratit. Hlavní rozdíly uvidíte zejména v odolnosti, životnosti a také způsobu údržby podlahy. Zatímco o dřevěné podlahy se budete muset starat, po čase se poškrábou a bude třeba je obrousit a ošetřit lakem, o laminátové plovoucí podlahy se nijak zvlášť starat nemusíte. Jsou nenáročné, avšak na druhou stranu je poměrně jednoduše poškrábete a pokud vám na ně opakovaně vyteče voda a dostane se mezi jednotlivé dílce, čeká vás výměna postižené oblasti.

 

Co třeba vinylová podlaha?

 

Vinyl je velmi odolný materiál, který zaručuje dlouhodobý perfektní vzhled podlahy bez potřeby nějaké zvláštní péče. Vinyl odolává mechanickému namáhání, různým teplotám i vodě, můžete jej tedy bez obtíží použít jako podlahovou krytinu do kuchyně, obývacího pokoje, ale i předsíně a chodby. Co se týká designu, možnosti jsou prakticky neomezené, plovoucí i vinylové podlahy se prodávají v mnoha různých dekorech i barvách, takže si snadno vyberete takovou podlahu, která bude plnit přesně vaše požadavky.

 

Pokládka podlahy pro kutily

 

Co se týká pokládky, plovoucí podlahy nejsou nijak náročné na pokládku díky klik systému je snadno položíte sami svépomocí. Některé vinylové podlahy jsou nalepovací. Pro jejich instalaci budete potřebovat vhodné lepidlo, stěrku a pak už jen trochu času a trpělivosti, abyste dávali jednotlivé dílce těsně k sobě, aby mezi nimi nevznikaly spáry. Vinylovou podlahu je třeba lepit po celých pásech v jednom směru místnosti, tak minimalizujete riziko vzniku spár mezi dílci. Nezbývá než vybrat si podlahovou krytinu a pustit se do montáže. Nuže s chutí do toho, půl je hotovo, jak se říká.

Nejnovější články