Mezi stínící technikou vede markýza

30. 6. 2018
Mezi stínící technikou vede markýza

Existuje hned několik typů stínící techniky, která vám za parných slunečných dnů pomůže zajistit komfortní teplotu v interiéru a především zastíní posezení na balkoně nebo terase. Markýza je ideálním řešením pro každého, kdo hledá variabilní a přitom stylový stínící prvek pro jeho dům. Na trhu se setkáte se čtyřmi základními typy markýz, především jde o otevřené, polokazetové a kazetové systémy a potom ještě markýzy boční. První tři typy jsou klasické markýzy horizontální, které pohlcují sluneční záření a zajišťují tak příjemný chládek, poslední je jedinečný tím, že markýza se upevňuje vertikálně a slouží k zajištění soukromí a odstíní pozdní slunce, které je již nízko nad obzorem.

 

Běžnější jsou však markýzy horizontální, nejjednodušší z nich je markýza otevřená. Její konstrukce ani látka nejsou kryté kazetou, je tedy vhodná pro umístění pod stříšku, přesah střechy nebo balkon. Polokazetové markýzy jsou kombinací kazetového a klasického typu. Kazeta chrání před nepřízní počasí navíjecí hřídel s látkou. Kazetové markýzy jsou nejluxusnějším typem markýzy. Kazeta ukrývá všechny funkční prvky markýzy. Při zatažení markýzy není chráněna jen látka a hřídel, ale i ramena. Kazeta prodlužuje životnost markýzy a dodává jí také mnohem luxusnější vzhled.

 

Markýzy fungují tak, že ručně nebo automaticky vysunou nosná ramena, která napínají látku markýzy, maximální délka výsuvu se u jednotlivých markýz liší, přitom je výsuv až do svého maxima plně regulovatelný. Existují také sklopné markýzy, používají se k zastínění balkonů, lodžií, oken a dveří. Tyto markýzy vám spolehlivě vytvoří dokonalé soukromí, markýza se skládá z boxu pro navíjení látky, který je umístěný na fasádě domu, a výsuvného profilu. Neváhejte a vyberte si i vy markýzu, která se bude hodit k vašemu domu a bude odpovídat vašim požadavkům.

Nejnovější články