Jak na hypotéku

30. 6. 2018
Jak na hypotéku

Ať už chcete stavět nový dům nebo jen rekonstruovat starší dům či byt, budete si pravděpodobně potřebovat půjčit peníze. Jistě nebudete chtít využít běžné půjčky vzhledem k velmi vysokému úroku. Nejvýhodnější volbou většinou je vzít si na danou nemovitost hypotéku.

 

I když v dnešní době vidíte, že vám hypotéku nabízejí desítky finančních institucí a to s naprosto neuvěřitelně nízkým úrokem, získat ji není vůbec snadné, musíte splnit mnoho podmínek. Jednou z nejdůležitějších je mít dostatečný příjem, abyste při svých výdajích byli schopni splácet. Dále si bude banka zjišťovat, zda již nesplácíte jiné půjčky a jakou máte platební historii. Jinými slovy nepůjčí někomu, kdo už teď jinde neplatí. Samozřejmě musíte mít nějakou nemovitost, na kterou si hypotéku vezmete a kterou budete ručit. Také byste měli mít nějaký vlastní kapitál, hlavně pokud nemáte nemovitost a chystáte se ručit pozemkem pro stavbu, který budete teprve kupovat, a stavbou, která na něm bude stát.

 

Pokud splňujete tyto základní podmínky, máte již téměř vyhráno a nevyskytne-li se nic závažného, měli byste hypotéku dostat. Jestliže si myslíte, že po získání hypotéky vám banka ihned vyplatí celý milion, na který máte hypotéku, tak to se mýlíte. Veškeré výdaje na stavbu musíte prokazovat fakturami nebo pomocí odhadce pověřeného bankou, banka vám následně peníze vyplatí zpětně. Výjimkou může být např. zálohová faktura od stavební firmy, kterou banka proplatí přímo stavitelii. Proto je důležité mít alespoň část financí vlastních.

 

Ještě jedno upozornění, které platí hlavně pro ty, kteří chtějí stavět svépomocí a plánují stavbu na několik let. Čerpat peníze z hypotéky můžete standardně jeden rok a pokud je chcete čerpat déle, musíte si toto období nechat za nemalý poplatek prodloužit. Veškeré tyto informace by vám měl sdělit váš bankovní (hypoteční) poradce ještě před uzavřením hypoteční smlouvy. 

Nejnovější články