Topit nemusíte jen dřevem

30. 6. 2018
Topit nemusíte jen dřevem

Kolikrát už jste si říkali, že si domů pořídíte krb nebo alespoň krbová kamna? Rádi byste v zimě zažívali tu úžasnou romantiku, kdy sedíte u krbu a pozorujete hořící dřevo? Jenže zatím jste to neudělali, možná je to znamení, že to má být trochu jinak. Topit tuhými palivy neznamená automaticky jen dřevo. S dřevem je hodně práce, je třeba ho nařezat, naštípat, složit a vozit na přikládání. Je obstarávání dřeva to, co vás od pořízení krbu vždy odrazovalo? Potom jsou pro vás ideálním řešením peletová kamna.

 

Hned vám vysvětlím proč. Za prvé peletky si jednoduše koupíte už hotové a jen přikládáte, za druhé kamna na pelety jsou designově řešená tak, aby se mohla stát elegantním doplňkem každého interiéru, navíc topení tímto druhem paliva je vysoce ekologické. Dřevěné peletky se vyrábí z dřevěných pilin a hoblin, které vznikají jako vedlejší produkt při zpracování dřeva. Tyto piliny a hobliny se za vysokého tlaku stlačí na požadovanou velikost a zahřejí, výsledkem jsou granule stlačené dřevěné hmoty. Vyznačují se extrémní hustotou a nízkým obsahem vody, díky tomu mohou sloužit jako skvělé palivo.

 

Pelety jsou velmi výhodným palivem, zpracuje se tak odpad ze dřeva, jeho spalováním vzniká pouze velmi málo emisí a jde o obnovitelný zdroj, co tedy chtít víc? Vyberte si i vy topení dřevěnými peletami, chcete-li vytápět efektivně, s malou spotřebou paliva, ekologicky a navíc tak, že dlouho nebudete muset vymetat peletová kamna, protože jejich hořením vzniká pouze velmi malé množství popelu.

 

Co se týká skladování, i v tomto ohledu jsou pelety praktičtější, mají malý objem a jsou naprosto čisté, můžete je tedy skladovat třeba v garáži nebo ve sklepě, kde vám nebudou překážet. Peletová kamna vám učarují sofistikovaným řízením výkonu a bezobslužným provozem, často se používají v nízkoenergetických a moderních pasivních domech. Snadno si předem navolíte režim vytápění třeba v týdenním cyklu a nemusíte se o vytápění vůbec starat.

Nejnovější články