Čtyři techniky sečení trávy

30. 6. 2018
Čtyři techniky sečení trávy

Máte zahradu, louku či sad a řešíte otázku, co s trávou?

Pokud odpovíte ano, máme pro Vás menší přehled v oblasti údržby travního porostu. Ze začátku je nutné si říct, jaký typ pozemku a trávníku máme. Pokud se pohybujeme u rodinných domů, nejspíše udržujeme trávník častěji a hlavním požadavkem je kvalita a rychlost sečení. Na druhou stranu pokud máme zahradu či louku na chatě, chalupě, hlavním požadavkem je trávník posekat a zbavit se posečené trávy. Kvalita střihu není až tak důležitým faktorem.

Pokud to tedy shrneme, tak pro přehled v tomto návodu existují dva hlavní požadavky na výsledek sečení.

  1. Za prvé kvalitní a pravidelný střih trávníku, typ anglického trávníku, kterým se můžeme chlubit.
  2. Za druhé rychlé a účelné posekání, častokrát nepravidelné.


Rozdílné požadavky na sečení vyžadují rozdílnou zahradní techniku. Pojďme si představit čtyři základní typy sečení trávy.

Pravidelné sečení na běžném trávníku

Vhodným nástrojem je určitě klasická rotační sekačka ať už elektrická či benzínová se sběrným košem, kterou jistě každý z nás zná. Dnešní rotační sekačky nabízejí kromě klasického sečení i mulčování, či boční výhoz, ale to není pro potřeby tohoto článku důležité a podíváme se na toto rozdělení v příštím článku.

Po posekání rotační sekačkou nám zůstane relativně pěkně posekaný trávník, který 90 % lidem vyhovuje. Rotační sekačka zvládne trávu cca do 30 cm výšky v závislosti na počasí, vlhká tráva a suchá tráva představuje pro sekačku velký rozdíl. Interval sečení se předpokládá v sezoně jedenkrát týdně, mimo sezonu jedenkrát za dva týdny, ale leckdy záleží opravdu na počasí a intervaly je nutno upravit. Rotační sekačku pořídíme od 5 tisíc Kč za základní verzi na malé pozemky až po 30 tisíc Kč, za opravdu kvalitní stroje.

Čistě sečená tráva bez zažloutlých okrajů

Čtyři techniky sečení trávy Nicméně pokud vyžadujete opravdu kvalitní střih, musíme se podívat trochu na jiný typ sečení. Nejkvalitnějším způsobem sečení, ale také časově nejnáročnějším je použití vřetenové sekačky. Opět jak na ruční pohon, tak vybavenou benzínovým motorem. Princip vřetenové sekačky spočívá v častém zkracování trávy maximálně o 1 cm při jednom sečení. Proto je velice časově náročný, ovšem výsledek sečení je ohromující.

Vřetenové sekačky najdeme zejména na golfových hřištích, z toho vyplývá, že pozemek musí být rovinatý a bez zbytečných překážek či znečištění jako jsou kameny a větvě. Ruční vřetenovou sekačku pořídíme od 2 tisíc Kč, benzínovou cca od 25 tisíc Kč.

Každodenní čisté sečení

Poslední možností pro nejnáročnější a časově nejvytíženější uživatele jsou robotické sekačky, které spojují výhody rotačních a vřetenových sekaček. Hlavním principem je častější, téměř každodenní sečení, které trávník zkracuje o minimální výšku a posekanou trávou zároveň vyživuje trávník. Vhodný stroje pro udržované zahrady. Nespornou výhodou je úspora času, která je vlastně 100%. Uživatel sekačku nemusí obsluhovat.

Předpokladem použití robotické sekačky je rovinatý pozemek. Cena robotické sekačky začíná na 30 tisíc Kč za základní modely a kolem 50 tisíc za kvalitnější stroje.

Nepravidelné sečení luk

Čtyři techniky sečení trávy Pokud sečete trávu nepravidelně kdy je hlavním cílem se trávy zbavit je vhodná bubnová sekačka. Údržba bubnovkou je vhodná zahrady či louky které nejsou okrasné a reprezentativní. Bubnová sekačka seče nepřesně, v nerovném terénu může seknout i do země.

Obvykle sekačce nevadí silné stvoly rostlin, tenký kmínek náletového stromu a podobně. Bubnová sekačka je vhodná pro velmi vysokou trávu. Interval sečení může být jednou - dvakrát za sezonu.

Cena bubnové sekačky začíná na 20 000 Kč, silné stroje mají cenu i 50 000Kč.

Video bubnové sekačky




Autoři: Libor Coufal, Novák Namir.cz

Nejnovější články