Svítíme na chodbě i na schodech

30. 6. 2018
Svítíme na chodbě i na schodech

Svítidla a osvětlení používáme prakticky denně a často si ani neuvědomujeme, jak je pro nás světlo důležité. Při výběru interiérových svítidel je třeba dbát na to, abyste vybírali svítidla, která jsou do jednotlivých místností vhodná. Některé místnosti jsou totiž specifické, jako třeba koupelna, kde je mnohem vyšší vlhkost než ve zbytku bytu, a je proto třeba jim přizpůsobit výběr svítidla. Pokud jde o osvětlení schodiště a chodby či haly, ta mají také svá kritéria.

 

Nejdůležitější je bezpečnosti

 

Na schodišti a v chodbě není až tak podstatné mít silné světelné zdroje, stačí i tlumenější světlo, důležité je, aby bylo dost silné pro orientaci v prostoru. Abyste viděli, kde začínají schody apod. Svítidla zde tedy napomáhají lepší a snadnější orientaci, když tudy například procházíte do vedlejší místnosti. Svítidel existuje velmi mnoho druhů a typů, nejčastěji se na chodby a schodiště používají přisazená nástěnná či stropní svítidla. Na schodech můžete použít také bodovky do stěny nebo úsporné LED pásky.

 

Svítidla v chodbě a na schodech by neměla oslňovat, je vhodné tato svítidla umístit výš nebo volit tlumenější typ svítidla. Velmi používaná jsou právě vestavné bodovky, které se umisťují na stěnu přímo k jednotlivým stupňům schodů. Jedná se o nejbezpečnější variantu osvětlení schodiště, která nesvítí ostrým světlem a výborně plní svou orientační funkci. 

Nejnovější články